Vind de beste aannemer voor jouw project!

Gratis & vrijblijvend

Aanbouw

Kom je leefruimte in huis tekort? Met een aanbouw creëer je gemakkelijk extra ruimte. Ruimte die je kunt benutten met een thuiskantoor, speelruimte of keuken. Je hebt de keuze uit verschillende modellen en kan zelfs een aanbouw op maat laten plaatsen!

Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden en verschillende soorten modellen. Ook krijg je een indicatie van de prijzen en tips hoe je zoveel mogelijk kunt besparen. Wil jij ook graag een aanbouw bouwen? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes van meerdere aannemers uit je eigen regio.

Start de gatis offerteaanvraag!

Wat is een aanbouw?

Als je vindt dat je eigen huis te weinig leefruimte heeft, dan is de realisatie van een aanbouw een optie. Dit is een extra, losstaande ruimte die je tegen je woning aan laat bouwen en lijkt op een uitbouw. Denk bij een aanbouw bijvoorbeeld aan de bouw van een serre of veranda aan je huis. Hiermee creëer je extra speelruimte in huis voor je kinderen, een extra kantoor voor je werkzaamheden of een fijne eetkamer. Het verschil tussen een aanbouw en bijgebouw is dat er vanuit huis wel een toegang is tot de extra ruimte. Een bijgebouw is alleen te bereiken via de buitenkant.

aanbouw

Voordelen van een aanbouw

Benieuwd naar de voordelen van een aanbouw? Dankzij de extra leefruimte stijgt je wooncomfort enorm! Bedenk eens hoe het is als je niet langer aan de keukentafel hoeft te werken, maar dit gewoon kunt doen in je eigen kantoor vanuit huis. Of hoe fijn het voor de kinderen is om een eigen speelruimte te hebben, zodat jij in de woonkamer rustig je kop thee kunt opdrinken. Daarnaast zorgt de extra leefruimte die je creëert natuurlijk voor een waardevermeerdering van je woning, omdat je de leefruimte vergroot. Dit is voor veel potentiële kopers een heel aantrekkelijk voordeel. De voordelen op een rij:

  • Je realiseert een hoop extra leefruimte.
  • Een extra ruimte aanbouwen verhoogt je wooncomfort.
  • Het verhoogt de waarde van je woning.

Je woonruimte vergroten met een aanbouw?

Schakel een aannemer uit je regio in door offertes aan te vragen.

Offertes aanvragen

Prefab of maatwerk?

Als je geïnteresseerd bent in een aanbouw, dan kun je kiezen voor prefab of maatwerk. Prefab wordt vooraf in de fabriek gefabriceerd, waardoor de plaatsing een stuk sneller is. Ook de kosten van een prefab model liggen een stuk lager dan voor een model op maat. Kies je juist voor maatwerk, dan wordt de constructie ter plekke opgebouwd. De kosten liggen iets hoger, maar daar staat tegenover dat je meer inspraak hebt in de uitstraling van het geheel.

Prefab aanbouw

Een prefab aanbouw heeft als voordeel dat de prijzen relatief laag liggen. Bij deze constructie heb je vaak de keuze uit verschillende modellen, die vooraf gefabriceerd worden. Hierdoor is de constructie vaak al in één dag opgebouwd. Voor de afbouw en afwerking zijn er wel vaak nog extra werkdagen nodig.

Doordat de constructie in de fabriek gebouwd wordt, is er strenge controle op kwaliteit. Zo bent u met prefab dus altijd verzekerd van de beste isolatie en materialen van de hoogste kwaliteit! Het nadeel is dat u beperkt bent in het model en geen kleine aanpassingen kunt doen.

Aanbouw op maat

Wil je juist iets unieks aanbouwen, kies dan voor een model op maat. Bij maatwerk wordt de constructie namelijk helemaal naar jouw wensen ontworpen! Zo ben je er al vanaf het begin bij betrokken en weet je zeker dat de constructie volledig aansluit op de stijl van je woning.

Daar staat tegenover dat de kosten een stuk hoger liggen. Bij een aanbouw op maat wordt de constructie namelijk ter plekke opgebouwd. Hierdoor zijn er veel meer manuren nodig, waardoor de arbeidskosten een stuk hoger liggen.

aanbouw kosten

Wat kost een aanbouw?

Nieuwsgierig naar de prijzen van een gemiddelde aanbouw? De prijzen van een kant en klaar, standaardmodel liggen gemiddeld rond de €16.000,- tot €20.000,-. Voor een constructie op maat liggen de kosten hoger, gemiddeld tussen de €19.000,- tot €23.000,-. Ben je juist geïnteresseerd in een specifieke stijl? Voor een aanbouw met een moderne of juist klassieke stijl betaal je gemiddeld iets meer.

Voor prefab liggen de prijzen dan tussen de €18.000,- tot €22.000,- en voor maatwerk ligt de prijs rond de €21.000,- tot €25.000,-. Houd er wel rekening mee dat dit indicatieprijzen zijn. Kies je juist voor een luxe aanbouw op maat met alles erop en eraan, zoals elektra, vloerverwarming én een schuifpui, dan lopen de kosten nog verder op.

Prijstabel: kosten aanbouw

Type aanbouw Kosten prefab aanbouw (kant-en-klaar) Kosten maatwerk aanbouw
Standaard €16.000,- tot €20.000,- €19.000,- tot €23.000,-
Klassiek/modern €18.000,- tot €22.000,- €21.000,- tot €25.000,-

*Let op: het zijn indicatieprijzen, inclusief btw. Voor exacte prijzen vraag je gratis offertes aan via het offerteformulier.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

De prijs van de aanbouw verschilt per situatie. Het is daarom altijd verstandig om gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen, zodat je verzekerd bent van de laagste prijs! Om de kosten van de aanbouw te berekenen kun je rekening houden met onderstaande factoren: deze beïnvloeden de totaalprijs.

Uiteraard speelt het formaat een grote rol en de keuze voor prefab of maatwerk. Maar wist je dat ook de keuze voor de ramen en deuren van invloed zijn? Houd bij het berekenen van de kosten dus rekening met:

  • het formaat van de aanbouw;
  • de keuze voor een kant en klaar aanbouw of maatwerk;
  • de keuze voor de deuren en ramen in de aanbouw;
  • extra opties.

Kosten aanbouw per m²

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar wat aanbouw per m² kost. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de kosten per m². Voor een model van vier vierkante meter ligt de kostprijs rond de €10.000,-. Dit betekent dat de prijs per m² rond de €2.500,uitobuw- ligt. Hoe groter de constructie, des te lager de prijs per m².

Bij een model van acht vierkante meter betaalt u nog maar €2.060,- per m² en bij een oppervlak van 12 m² liggen de kosten nog maar rond de €1.575,- per m². Wil je graag meer informatie over de kosten, vraag dan gratis offertes aan. Zo weet je precies wat een aanbouw in jouw geval zou kosten en kom je niet voor verrassingen te staan.

Prijzen aanbouw per m2

Standaard model: Prijzen aanbouw
4 m² (2×2 meter) €10.000,-
6 m² (3×2 meter) €12.500,-
8 m² (4×2 meter) €16.500,-
10 m² (5×2 meter) €17.000.-
12 m² (6×2 meter) €18.900,-

*Let op: het zijn indicatieprijzen, inclusief btw. Voor exacte prijzen vraag je gratis offertes aan via het offerteformulier.

Aanbouw met extra opties

Als je laat aanbouwen, dan kun je kiezen voor extra opties. Dit houdt wel een meerprijs in. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om een geveldoorbraak uit te voeren, zo vergroot je de ruimte van je eigen huis. Dit komt van pas als je de keuken wilt uitbreiden of graag een glazen serre wilt realiseren. Houd dan rekening met een meerprijs van ongeveer €3.000,-, afhankelijk van het formaat van de gevel. Laat je elektra leggen, houd dan rekening met ongeveer €450,- en voor het aftimmerwerk geldt een meerprijs van ongeveer €300,-. Door te kiezen voor extra opties maak je de aanbouw helemaal compleet.

Prijstabel: voorbeelden extra opties

Optie Gemiddelde meerprijs
Geveldoorbraak €3.000,-
Stucwerk  €1.000,-
Elektra €450,-
Centrale verwarming (incl. radiator) €1.000,-
Aftimmerwerk €300,-

*Let op: het zijn indicatieprijzen, inclusief btw. Voor exacte prijzen vraag je gratis offertes aan via het offerteformulier.

Heb je een vergunning nodig?

Aanbouwen is een ingrijpende klus, omdat het je woning flink verandert. De kans is daarom groot dat je inderdaad een vergunning nodig hebt. Op omgevingsloket.nl doe je snel en gemakkelijk een online vergunningscheck. Zo is het direct duidelijk of je een vergunning moet aanvragen.

Vergunningsvrij aanbouwen is in sommige situaties mogelijk, bijvoorbeeld als je de constructie aan de achterkant van de woning plaatst en deze niet vanaf de openbare weg zichtbaar is. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de vergunningsplicht.

Aanbouw aan huis

Er zijn verschillende manieren om een aanbouw aan huis te realiseren. Steeds meer mensen kiezen voor een knusse, glazen serre of laten juist een keuken aanbouwen. Maar wist je dat het ook mogelijk was om een aanbouw met meerdere verdiepingen te bouwen? Je hebt onder andere de keuze uit de onderstaande mogelijkheden:

Aanbouw meerdere verdiepingen

Als je kiest voor een aanbouw van meerdere verdiepingen realiseer je extra leefruimte. Niet alleen op de begane grond, maar ook in de slaapkamer. Kies je voor meerdere verdiepingen dan ligt de kostprijs per m² een stuk lager dan bij een model van één verdieping. Je kunt er met meerdere verdiepingen ook voor kiezen om juist in de kelder de ruimte uit te breiden. Zo heb je voldoende ruimte voor al je gereedschappen, fietsen en andere materialen.

aanbouw serre

Serre aanbouw

Een serre is al jarenlang populair. De serre is een vaak glazen aanbouw, waarbij je ’s winters ook optimaal van je tuin kunt genieten. Een luxe woonserre is al verkrijgbaar vanaf €1.700,-, afhankelijk van de afmetingen. Kies je voor een serre, dan is het gebruikelijk om ook de bestaande gevel te doorbreken. Zo betrek je de serre ook bij de leefruimte.

Aanbouw keuken

Een keuken aanbouw is ideaal als je altijd al gedroomd hebt van een grote leefkeuken. Wil je extra ruimte voor een keuken realiseren, houd dan rekening met een minimale investering van €10.000,-. Je kunt zelf de kosten voor een groot deel beïnvloeden door te kiezen voor een goedkope keuken. Laat een aanbouw plaatsen voor een compleet nieuwe keuken, of doorbreek de gevel voor een uitbreiding van je bestaande keuken.

Glazen aanbouw

Wil jij ook het hele jaar door genieten van de natuur? Met een glazen aanbouw kan dit! Een glazen aanbouw heeft grote raampartijen, waardoor het voelt alsof je buiten zit: maar dan met het comfort van binnen! Kies je voor een glazen aanbouw, houd dan wel rekening met de isolatie. Kies voor goed isolerende glazen, zodat het ’s winters niet teveel afkoelt.

Houten aanbouw

Voor wie gecharmeerd is van echt hout, kan ook kiezen voor een houten aanbouw. De uitstraling van een houten constructie is erg warm en authentiek. Daarmee is de keuze voor een houten model erg geschikt voor klassieke woningen. Het nadeel van een houten model, is dat deze meer onderhoud vereist dan een aanbouw met metselwerk.

Wil je een aanbouw realiseren?

Neem contact op en vind de juiste aannemer voor jouw klus!

Start nu!

Aanbouw, waar op letten?

Je laat natuurlijk niet iedere dag een aanbouw bouwen, dus hoe weet je nu waar je op moet letten? Het is in ieder geval belangrijk dat je kiest voor een model dat aansluit bij de stijl van je woning. Zo weet je zeker dat het één mooi geheel wordt.

In sommige gevallen is er een fundering nodig. In het geval van een houten constructie is een fundering niet altijd nodig, maar bij een stenen aanbouw juist wel. Houd er daarnaast rekening mee dat je ook in huis veel moet aanpassen, zeker als je de gevel laat doorbreken.

Tips om te besparen

Er zijn een aantal manieren op te besparen op de kosten. Als je de mogelijkheid hebt om vergunningsvrij te bouwen, dan is dat zeker een goedkope keuze. Een vergunning kost namelijk ook geld. Kies, indien mogelijk, voor een houten constructie. Dat is een stuk voordeliger dan bouwen met cement of beton.

Ook omdat je in dat geval geen sterke fundering nodig hebt! Tot slot bespaar je gemakkelijk door de kosten van meerdere aannemers met elkaar te vergelijken. Geef een gedetailleerde beschrijving en je krijgt een duidelijk kostenoverzicht. Zo kies je gemakkelijk voor de aannemer met het beste aanbod en bespaar je tot wel 40% op de kosten!

uitbouw huis

Offertes vergelijken

Met het vergelijken van offertes bespaar je tot 40% op de kosten! Dit doe je heel gemakkelijk via onze gratis en vrijblijvende offerteservice. Geef je wensen door via het offerteformulier en je ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere aannemers uit je eigen regio. Kies de aannemer met het beste aanbod en je weet zeker dat je niets te veel betaalt!

Ben je geïnteresseerd in een aanbouw en wil je graag meer weten over de prijzen? Of ben je benieuwd naar het verschil in prijs tussen een houten en een glazen aanbouw? Vul dan snel het offerteformulier in.

Gratis offertes vergelijken