Bouwvergunning

Woont u al lang in het zelfde huis en wilt u wat nieuws? In dit geval kunt u of uw huis laten verbouwen of een compleet nieuwe woning laten bouwen. Echter moet u zich in beide gevallen wel goed laten informeren, het zou maar zo kunnen dat u een bouwvergunning nodig heeft. Gaat u bouwen zonder bouwvergunning maar is dit in uw situatie wel verplicht? Dan kan dit een hoop ellende met zich mee brengen. Wij raden u dan zeker aan dat u zichzelf goed laat informeren!

Burenoverleg

Heeft u de knoop doorgehakt? Wilt u gaan verbouwen? Dan stellen wij voor dat u uw buren ook even informeert over u plannen. Voor de duidelijkheid, als uw bouwplannen niet in strijd gaan met de voorschriften, dan kunnen uw buren niks meer tegenhouden. Vergeet alleen niet dat u samen woont in de zelfde omgeving met hen, hou daarom rekening met ze. U kunt het best uw buren inlichten van uw plannen en vragen hoe zij hier over denken.

Bij toewijzing van bouwvergunning

De gemeente heeft bepaalde voorschriften waar uw bouwplannen aan moeten voldoen voor zij u een bouwvergunning verlenen. Als uw plannen hier aan voldoen, kunt u er van uit gaan dat de gemeente u een vergunning toe kent. Uw buren kunnen nu nog wel bezwaar maken, de gemeente zal hier echter geen gehoor aan geven.

Bij weigering van bouwvergunning

Het kan ook zo zijn dat uw bouwplannen niet voldoen aan de voorschriften van de gemeente. In dit geval zou uw aanvraag voor een bouwvergunning worden geweigerd. Zodra u dit vermeld is heeft u zes weken de tijd om hier bezwaar tegen te maken. Het zou het geval kunnen zijn dat uw bezwaar ook geweigerd wordt. Zelfs dan kunt u het nog aanvechten. Zo kunt u in hoger beroep gaan bij de bestuursrechter of u gaat in hoger beroep bij de Raad van State. In ieder van deze situaties is het wel van belang dat u zich juridisch laat bij staan of in ieder geval genoeg laat informeren.