Vind de beste aannemer voor jouw project!

Gratis & vrijblijvend

Badkamer verbouwen

Voor veel mensen is de badkamer één van de belangrijkste kamers in huis: hier begin je én eindig je jouw dag. Is jouw badkamer niet helemaal naar wens? Door deze te verbouwen creëer je de ruimte van je dromen, zodat je helemaal tot rust komt!

Op deze pagina lees je meer over een badkamerrenovatie. Je leest wat een renovatie inhoudt, hoeveel een badkamerverbouwing kost en wat je bij een verbouwing allemaal kunt veranderen. Ook krijg je meer informatie over de werkzaamheden én lees je hoe je gemakkelijk op het renoveren bespaart. Op zoek naar een aannemer voor jouw badkamerrenovatie? Vergelijk dan gratis offertes!

Start de gatis offerteaanvraag!

Waarom badkamer renoveren?

Dat is allemaal leuk en aardig: maar waarom zou jij je badkamer renoveren? Er zijn verschillende redenen zijn voor een badkamerverbouwing. Misschien heb je een woning gekocht waarin de badkamer niet aan alle eisen voldoet: misschien wil je een extra wc of heb je geen ligbad nodig.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat de ruimte gewoon al flink verouderd is. Qua stijl is de ruimte niet helemaal meer van deze tijd en ook het sanitair kan wel een opknapper gebruiken. Bovendien zorgt het verbouwen voor een waardevermeerdering van je huis, ook dat is voor veel mensen een aantrekkelijke reden om een renovatie uit te voeren.

Kosten badkamer verbouwen

Jij wilt je badkamer gaan verbouwen. Maar wat kost dit precies? Een goedkope badkamerverbouwing laat je al uitvoeren vanaf gemiddeld €460,- per m². Hierbij gaat het om een kleine ruimte van ongeveer 6 vierkante meter. Ook laat je deze zo simpel mogelijk afwerken.

Ik wil liever een luxe badkamer, wat kost dit?

Voor een luxe badkamer van ongeveer 6 vierkante meter moet je rekening houden met gemiddeld €2.333,- per m². De totale kosten lopen in dat geval op tot ongeveer €14.000,-. Hieronder lees je meer over de verschillen tussen een basic, gemiddelde en een luxe afwerking en hoe je de kosten voor het verbouwen van de badkamer kunt berekenen.

Basic badkamer

Een basic verbouwing is een goede keuze als je de ruimte wél wilt opknappen zonder daar veel geld aan uit te geven. Hierbij kies je voor simpel sanitair van een goedkoper merk.

Voor een badkamer van 6 vierkante meter liggende totale kosten rond de €2.750,- en bij een grotere ruimte van 9 vierkante meter lopen de prijzen op tot ongeveer €3.200,-. Meestal bestaat een basic badkamer uit een douchecabine en wastafel met badkamermeubel. Wil je ook een extra toilet of zelfs een ligbad plaatsen? Dan ligt de totaalprijs natuurlijk hoger.

badkamerverbouwing

Gemiddelde badkamer

Veel mensen hechten waarde aan de stijl van hun badkamer. Of dit nu modern of klassiek is: bij een gemiddelde badkamer wordt rekening gehouden met de stijl van de tegels, het sanitair en de badkamermeubels. Hierdoor ligt de prijs automatisch iets hoger.

Bij een ruimte van 6 vierkante meter kost een gemiddelde badkamer ongeveer €5.800,- en voor 9 vierkante meter ligt de prijs rond de €6.700,-. Qua badkamermeubels moet je denken aan een mooie inloopdouche, een dubbele wastafel met bijpassende badkamerkast en een extra toilet.

Luxe badkamer

Wil je flink investeren in je badkamer én in je huis, dan is een luxe badkamer de beste optie. Onthoud dat de kosten hierbij flink oplopen. Voor een ruimte van 6 tot 9 vierkante meter liggen de totale prijzen gemiddeld tussen de €14.000,- tot €15.500,-.

Wat zit er bij deze prijs inbegrepen?

Bij een luxe badkamer kies je hele luxe en vaak ook duurdere badkamermeubels. Denk aan een uitgebreide inloopdouche of luxe douchecabine. Ook heeft een luxe badkamer vaak een spa-bad met verschillende opties. De badkamer verlichting is ingebouwd en de tegels zijn van de hoogste kwaliteit.

Badkamer verbouwen kosten per m2

Oppervlakte Afwerkingsniveau Kosten* Kosten per m2*
6 m2 Basis €2.750 €460,-
6 m2 Comfort €5.800 €966,-
6 m2 Luxe €14.000 €2.333,-
9 m2 Basis €3.200 €355,-
9 m2 Comfort €6.700 €745,-
9 m2 Luxe €15.500 €1.722,-

*Let op: het zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw. Voor exacte prijzen vraag je gratis offertes aan via het offerteformulier.

Aannemer zoeken voor een badkamerverbouwing?

Vergelijk aannemers en kies het aannemersbedrijf met het beste aanbod!

Gratis offertes aanvragen

badkamerrenovatie

Complete of gedeeltelijke renovatie?

Voordat je de huidige badkamer gaat afbreken, stel je jezelf de vraag: wil ik compleet of gedeeltelijk renoveren?

Compleet renoveren houdt in dat je de oude badkamer sloopt en een nieuwe badkamer bouwt. Dit is een flinke verbouwing en kost aardig wat tijd en geld. Een complete renovatie kost gemiddeld €3.500,- tot €10.000,-. Maar wat als er in je oude badkamer nog onderdelen zijn die van goede kwaliteit zijn?

In dat geval is gedeeltelijk renoveren een goede optie. Deze renovatie kost veel minder tijd én geld, omdat je oude onderdelen opnieuw gebruikt. Er vindt vaak geen sloopwerk plaats en je vervang alleen het sanitair. Hiermee kun je tegen een kleine prijs toch profiteren van veel meer extra luxe in de badkamer! Hoeveel dit kost, is afhankelijk van de verbouwing. Een nieuw bad laat je al voor €850,- plaatsen en een nieuwe douche kost ongeveer €600,- tot €2.000,-, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren.

Wat kost een badkamerrenovatie?

Optie Totale gemiddelde prijs* Prijs afhankelijk van:
Totale badkamer renovatie (9 m²) €3.500,- tot €10.000
Ligbad €850,- tot €2.800,- Basic of luxe
Douche €600,- tot €2.000,- Cabine- of inloopdouche
Toilet €400,- tot €900,- Staand of hangend toilet
Wastafel €350 tot €850,- Soort materiaal en merk
Kraan €100,- tot €450,- Soort materiaal en het merk
Vloer €800,- tot €1.800,- Keramisch of natuursteen
Elektra, sifons, leidingen €150,- tot €350,- Hoeveelheid benodigde materialen

*Let op: het zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw. Voor exacte prijzen vraag je gratis offertes aan via het offerteformulier.

Welke factoren beïnvloeden de kosten?

Er zijn verschillende factoren die de kosten van een renovatie beïnvloeden. Allereerst speelt de stijl- en materiaalkeuze een rol. Wil je een luxe uitstraling realiseren, dan heb je ook luxe tegels en badkamermeubels nodig. De prijs hiervan is hoger dan die van basismaterialen. Hoe groter je badkamer, hoe meer het verbouwen kost. Als je extra opties wilt toevoegen, zoals vloerverwarming of een spabad, dan lopen de kosten ook verder op.

De prijzen zijn afhankelijk van:

 • de stijl- en materiaalkeuze;
 • het formaat en de ruimtelijke inrichting;
 • eventuele extra opties.

renovatie badkamer

Extra opties bij badkamerrenovatie

Ga je een renovatie uitvoeren? Dan heb je de keuze uit verschillende extra’s. Vloerverwarming in de badkamer is erg populair en een goede optie als je toch al gaat verbouwen. Tot 10m² kost dit ongeveer €750,-. Met vloerverwarming stap je vanuit de warme douche direct op een warme badkamervloer: nooit meer last van koude voeten dus!

Een andere optie is een luxe ligbad, in de vorm van een whirlpool of spabad. Afhankelijk van het formaat en de opties kost dit ongeveer €2.600,- tot €6.800,-. Is een bad niet zo jouw ding, maar wil je wel investeren in een goede douche? Een stoom- of spadouchecabine is verkrijgbaar vanaf ongeveer €1.650,- tot €4.200,-.

Badkamer verbouwing: kosten extra opties

Extra optie Gemiddelde prijs (incl. materiaal, montage en btw) Toelichting
Vloerverwarming €750,- tot 10 m2 als hoofdverwarming (zonder radiatoren).
Whirlpool of spa-bad €2.600 tot €6.800,- Een wellness badmeubel met bijvoorbeeld bubbels in plaats van een standaard ligbad.
Stoom-/spa-douchecabine €1.650,- tot € 4.200,- Stoomcabine met massagestralen, led verlichting en radio.

*Let op: het zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw. Voor exacte prijzen vraag je gratis offertes aan via het offerteformulier.

Tips voor het verbouwen van een kleine badkamer

Wil je een kleine badkamer opknappen? Ook bij kleine badkamers zijn er voldoende mogelijkheden om de ruimte volledig te vernieuwen! Een vakman helpt je bij het ontwerp en benut alle ruimte optimaal. Zo kun je misschien zelfs een luxe bad in je kleine badkamer kwijt!

Wil jij een kleine badkamer zo vernieuwen zodat deze groter lijkt? Hieronder staan een aantal belangrijke tips die hierbij helpen.

 • Kies lichte kleuren, deze ogen een stuk ruimtelijker.
 • Twijfel je tussen een douche of bad? Kies dan voor een bad-douche combinatie!
 • Laat je gesloten douchewand vervangen door een glazen wand voor een ruimtelijk effect.
 • Kies voor sanitair met compacte afmetingen.
 • Grote tegels laten de ruimte een stuk groter lijken.

Badkamer renoveren in 1 dag

Wist je dat het mogelijk is om je badkamer in 1 dag te renoveren? Natuurlijk gaat het hierbij om een eenvoudige renovatie zonder breken. Je laat alle badkamertegels zitten, maar vervangt het sanitair: vervang je simpele wastafel door een luxe dubbele wastafel met badkamermeubel. En laat je oude staande toilet vervangen door een hangend exemplaar.

Het voordeel van verbouwen in één dag is dat je niet lang last hebt van de werkzaamheden. Bovendien is het verbouwen heel goedkoop, waardoor je tegen lage kosten toch een veel luxere en modernere badkamer realiseert!

Hoe gaat een aannemer te werk?

Hoe gaat een vakman te werk, en hoe lang duurt zo’n badkamerrenovatie eigenlijk? Als je de badkamer wilt opknappen dan is het logisch dat je vooraf wilt weten waar je aan toe bent.

Elke renovatie is uniek, daarom verschilt het proces én de duur van elke verbouwing. Toch zijn er een aantal stappen die aannemers doorlopen bij een badkamerrenovatie. Benieuwd hoe een badkamerverbouwing verloopt? Hieronder lees je meer over de stappen van een verbouwing.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Vergelijk offertes en bespaar tot 40% op de kosten!

Gratis offertes aanvragen

Nieuwe badkamer ontwerpen

De eerste stap in de renovatie is het ontwerpen van een nieuwe badkamer. Je hebt inspraak op alles: het gekozen sanitair, de badkamertegels, de badkamerverlichting en natuurlijk de inrichting. Het moet jouw droombadkamer worden, dus de vakman ontwerpt een schets aan de hand van jouw wensen.

Wil je graag een moderne badkamer realiseren? Kies dan voor strak sanitair en lichte tegels. Hierdoor oogt de badkamer een stuk ruimer. Voor een klassieke stijl is het juist belangrijk om warme kleuren te gebruiken. Kies voor natuurlijke producten, zoals hout om de traditionele stijl te realiseren.

Keur je het ontwerp van de verbouwing goed? Dan gaat de renovatie echt van start!

Oude badkamer eruit slopen

De volgende stap van de verbouwing is het slopen van de oude badkamer. Bij een complete verbouwing sloopt de vakman alles: hij verwijdert het sanitair, de verlichting en de badkamertegels. Zo blijft er een kale ruimte over. De aannemers repareren eventuele beschadigingen en maken de muur en vloer helemaal strak, zodat dit straks een goede ondergrond vormt voor het nieuwe tegelwerk.

Kies je een renovatie zonder breken?

Dan blijft er zoveel mogelijk intact. De vakman verwijdert voorzichtig het oude sanitair zodat de oude badkamertegels niet beschadigen.

Indeling maken

Bij een complete renovatie hoort natuurlijk een nieuwe indeling. Voordat het bad, de douche en de wastafel op hun nieuwe plek kunnen staan, moet de vakman eerst de juiste indeling maken. Dat wil zeggen: de aan- en afvoer moet op de goede plek komen te zitten.

De vakman freest sleuven in de muur en eventueel in de vloer en verlegt de leidingen. Ga je een enkele wasbak vervangen door een dubbele? Dan zorgt hij voor twee aansluitingen bij de wastafel. Als alle aan- en afvoeren weer op de juiste plek zitten, smeert hij de sleuven weer dicht. Hier zie je straks helemaal niks meer van.

verbouwing badkamer

Toilet, douche en bad plaatsen

De volgende stap in de badkamerverbouwing is het plaatsen van het sanitair. De vakman sluit je nieuwe douche, toilet en wastafel aan op de watertoevoer- en -afvoer. Hij zorgt dat het sanitair volledig waterdicht is aangesloten en dat er dus geen water uit de watertoevoer lekt.

Het plaatsen van een bad is een heel proces.

De vakman plaatst het ligbad op de juiste plek en bouwt hier omheen een muurtje van gasblokken. In dit muurtje houdt hij een kleine open ruimte, zodat je altijd nog aan de afvoer kan werken. Als deze gaat lekken of verstopt zit, bijvoorbeeld. Hij vult het bad met water en kit dan alle randen af. Als dit is uitgehard de volgende dag, laat hij het bad weer leeglopen.

Vloeren en wanden

Een badkamerrenovatie is niet compleet zonder het vernieuwen van het tegelwerk! De volgende stap in de badkamerverbouwing is dan ook het betegelen van de vloeren en wanden.

De vakman begint met het plaatsen van de wandtegels. Zo voorkomt hij dat de vloertegels vuil worden bij het betegelen van de wanden. Met een lijmkam smeert hij de lijm op de wand. Met behulp van tegelkruisjes krijgen de tegels overal dezelfde tussenafstand. Als de lijm is gedroogd voegt de vakman de wanden voordat hij met het tegelwerk op de vloer begint.

Badkamermeubel plaatsen

Zodra je nieuwe badkamer betegeld is, is het tijd voor de volgende stap in de badkamerrenovatie: het plaatsen van het badkamermeubel. In de meeste gevallen gaat het hierbij om een kast onder de wastafel. Zo heb je voldoende ruimte op zeep, handdoeken en persoonlijke spullen in op te ruimen. Zo blijft je badkamer na de verbouwing georganiseerd.

De vakman plaatst het meubel voorzichtig: hij wil het nieuwe tegelwerk natuurlijk niet beschadigen. Hij boort de gaten zoveel mogelijk in het midden van een tegel: hoe dichter bij de voeg, hoe groter de kans dat de tegel gaat barsten. Met een klein stukje schilder tape voorkomt hij bovendien dat de boor tijdens het boren wegglijdt.

Verlichting aanbrengen

De badkamerverbouwing is intussen bijna compleet: nu volgt alleen het aanbrengen van de nieuwe badkamerverlichting. Niet elke lamp is zomaar geschikt voor de vochtige badkamer. Let bij het kopen van de verlichting op de IP-waarde. Deze geeft aan in welke mate de lamp bestand is tegen stof, water en vocht. In badkamers is veel vocht, dus de lamp moet natuurlijk een hoge IP-waarde hebben.

Wat voor IP-waarde heb ik nodig?

Een lamp boven de douche of het bad moet een IP-waarde hebben van 65, dat betekent dat de lamp waterstraaldicht is. Hangt de lamp binnen 60 centimeter van een douche of bad, dan voldoet een IP-waarde van 44. Voor verlichting die verder dan 60 centimeter van een douche, bad of wastafel af hangt, is een IP-waarde van 21 voldoende.

Voordelen aannemer inschakelen voor badkamer verbouwen

Overweeg je zelf je badkamer te verbouwen? Houd er rekening mee dat een gemiddelde badkamerrenovatie 1 week duurt, maar als je dat zelf doet de verbouwing veel meer tijd in beslag neemt. Bovendien profiteer je met de hulp van een aannemer van de hoogste kwaliteit! Je hoeft je geen zorgen te maken over een verkeerd aangesloten aan- of afvoer en weet zeker dat de kans op lekkages of andere problemen nihil is.

Waarom het inschakelen van een aannemer voor je badkamerverbouwing een goed idee is:

 • De renovatie neemt veel minder tijd in beslag dan wanneer je zelf aan de slag gaat.
 • Je bent verzekerd van de beste kwaliteit.
 • Met de hulp van een aannemer weet je zeker dat er geen problemen zoals lekkages ontstaan.
 • Je hoeft niet zelf alle gereedschappen en materialen te kopen.

Tips om te besparen op een badkamerverbouwing

Wil je de badkamer eindelijk eens opknappen maar heb je een beperkt budget? Het vernieuwen van de badkamer hoeft helemaal niet duur te zijn! Door alleen het sanitair te vernieuwen krijg je veel meer luxe zonder te betalen voor een complete verbouwing. Of ga je badkamer opknappen met behulp van een nieuw badkamermeubel en leuke accessoires.

De belangrijkste tips voor een goedkope badkamerrenovatie:

 • Door alleen de douchekop te vervangen door een regendouche, ervaar je veel meer luxe tijdens het douchen.
 • Laat alleen een klein deel van het tegelwerk vervangen en gebruik een watervaste verf voor de rest van de muren.
 • Door het sanitair te vernieuwen kun je de badkamer tegen lage kosten toch flink opknappen.
 • Vergelijk offertes van verschillende aannemers en kies de vakman met de beste prijs.

aannemer badkamerrenovatie

Badkamer goedkoop verbouwen? Vergelijk offertes!

Wil jij je badkamer verbouwen? Goed idee! Met een badkamerverbouwing vergroot je niet alleen je eigen wooncomfort, maar verhoog je ook de waarde van je woning. Dat komt goed van pas als je jouw huis in de toekomst eens wilt verkopen! Het opknappen van de badkamer hoeft bovendien helemaal niet duur te zijn, waardoor een badkamerrenovatie ook met een klein budget mogelijk is!

Badkamer renoveren? Bespaar tot wel 40% op de kosten! Start hier de gratis offerteaanvraag.

Vraag zonder verdere verplichting gratis offertes aan. Vergelijk de prijzen van de verschillende aanbieders uit uw regio en kies de aannemer met de beste prijs. Op deze manier weet je zeker dat je niet te veel betaalt! Ook voor andere verbouwingen in je woning, vraag je hier eenvoudig gratis offertes aan!