Vind de beste aannemer voor jouw project!

Gratis & vrijblijvend

Uitbouw

Een uitbouw aan een huis is de perfecte manier om je keuken of woonkamer flink te vergroten! Met het uitbouwen van je woning creëer je meer leefruimte, waardoor je woongenot stijgt. Bovendien zorgt het uitbouwen ervoor dat je woning in waarde stijgt, want meer ruimte betekent meer interesse bij een potentiële verkoop!

Start de gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina lees je meer over het uitbouwen van je woning. Je krijgt hier meer informatie over de kosten en leest hoe je de prijzen van de uitbouw zo laag mogelijk houdt. Wil jij dit ook? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend de offertes van aannemers uit je eigen regio!

Wat is een uitbouw?

Een uitbouw houdt in dat je een bestaande kamer vergroot. Veel mensen kiezen voor het uitbouwen van hun keuken of woonkamer, omdat ze deze ruimtes het meest gebruiken. Met een uitbouw heb je opeens de ruimte voor een prachtige, open leefkeuken met keukeneiland! Het verschil met een aanbouw, is dat de gevel bij een uitbouw altijd doorbroken wordt. De uitbouw is dus echt onderdeel van de bestaande ruimte.

Uitbouw realiseren om je woning te vergroten?

Vraag offertes aan en kom in contact met aannemers uit je eigen regio!

Start nu je aanvraag!

uitbouw

Hoeveel kost een uitbouw?

Als je een uitbouw wilt laten bouwen, houd dan rekening met een flinke investering. Uiteraard zorgt dit ook voor een grote waardevermeerdering van het pand, waardoor je de kosten uiteindelijk weer terugverdient. Voor een uitbouw van ongeveer 10 m² ligt de prijs rond de €18.000,- tot €23.000,-.

Hoe groter de constructie, des te hoger de kosten. Voor een uitbouw van 20 m² betaal je gemiddeld €33.000,- tot €40.000,-. Dit betekent wel dat de prijs per m² daalt naarmate het oppervlak stijgt. Hoe groter je de woning laat uitbouwen, des te lager de kosten per m².

Prijstabel: uitbouw kosten

Uitbouw per m² Gemiddelde prijs*
10 m² €18.000,- tot €23.000,-
12 m² €20.000,- tot €25.000,-
15 m² €28.000,- tot €36.000,-
20 m² €33.000,- tot €40.000,-
Uitbouw per m² Gemiddelde prijs*
25 m² €40.000,- tot €55.000,-
30 m² €50.000,- tot €65.000,-
40 m² €63.000,- tot €75.000,-
50 m² €75.000,- tot €95.000,-

*Let op: het zijn indicatieprijzen. De prijzen zijn inclusief btw. Voor exacte prijzen vraag je gratis offertes aan via het offerteformulier.

Uitbouw kosten berekenen

Uiteraard verschillen de kosten voor het uitbouwen per situatie. Om zelf de kosten te berekenen moet je rekening houden met een aantal factoren. De prijzen worden onder andere opgebouwd uit de materiaal- en arbeidskosten, eventuele reis- of voorrijkosten en het afvoeren van puin. Wil je aan de voorkant van het huis uitbouwen? Houd er dan rekening mee dat je ook vaak een vergunning moet aanvragen. Een vergunning is ook een groot onderdeel van de totale kosten!

uitbouw kosten

Vergunning nodig?

Het is fijn als je vergunningsvrij kunt bouwen, omdat de kosten van de vergunning zelf kan oplopen tot wel €1.000,-. De hoogte van dit bedrag verschilt uiteraard per gemeente. Je kunt zelf op omgevingsloket.nl gemakkelijk achterhalen of je voor het uitbouwen van je woonhuis inderdaad een vergunning nodig hebt. Voor een uitbouw aan de voorkant heb je wel vaak een vergunning nodig, terwijl je aan de achterzijde vaak vergunningsvrij mag bouwen. Op rijksoverheid.nl kun je meer lezen over vergunningsvrij bouwen en wat de voorwaarden hiervoor zijn.

Uitbouw aan een huis: voorbeelden

Een uitbouw aan een huis biedt veel verschillende mogelijkheden. Laat bijvoorbeeld de woonkamer uitbouwen voor meer leefruimte of kies voor een uitbouw in de keuken zodat je de ruimte hebt voor een ruim keukeneiland! Wil je de woning aan de voorzijde laten uitbouwen? Dan is de plaatsing van erker een goede keuze. Een erker is zelfs geschikt als er maar geringe ruimte is om uit te bouwen.

Prefab uitbouw

Wie kiest voor een prefab uitbouw aan een huis, dan kan deze al in een week staan, afhankelijk van het formaat. Dit scheelt een hoop tijd, waardoor je minder last hebt van de werkzaamheden. Prefab wordt in de fabriek zoveel mogelijk gebouwd zodat deze ter plaatse als een puzzel in elkaar gezet wordt. Het voordeel van prefab is de lagere prijs, maar je hebt wel minder keuze in de uitstraling. Vaak gaat het om een houten of betonnen constructie.

Uitbouw woonkamer

De woonkamer is voor veel mensen de ideale plek om het woonoppervlak te vergroten. De woonkamer is mogelijk de meest gebruikte ruimte van het huis en een groter vloeroppervlak is dan nooit verkeerd. Zelfs met maar een paar extra vierkante meters oogt de woonkamer een stuk ruimtelijker, wat je wooncomfort ten goede komt.

serre uitbouw

Uitbouw serre

Een uitbouw in de vorm van een serre wordt vaak aan de kant van de tuin geplaatst. Een serre wordt ook wel een tuinkamer genoemd. Kenmerkend aan een serre is het gebruik van grote ramen. Hierdoor valt er extra veel natuurlijk licht naar binnen, waardoor je huis een stuk groter en lichter lijkt. Dit is ook goed voor je productiviteit en humeur!

Uitbouw keuken

Voor veel gezinnen is de keuken het hart van de woning. Het uitbouwen van de keuken zorgt ervoor dat je net iets meer ruimte hebt. Zo heb je misschien voldoende ruimte om eindelijk die grote eettafel te plaatsen, of kun je eindelijk je keuken uitbreiden met een luxe keukeneiland! Bovendien zitten keukens bij veel woningen aan de achterzijde van het huis, waardoor er geen vergunning nodig is. Hierdoor zijn de prijzen voor een uitbouw aan huis aantrekkelijk,

Uitbouw achterzijde

Het heeft veel voordelen om aan de achterzijde een uitbouw aan een huis te plaatsen. Als je aan de achterzijde uitbouwt hoef je in veel gevallen namelijk geen vergunning aan te vragen. Dat is fijn, want de kosten van een vergunning liggen aardig hoog. Bovendien heb je aan de achterzijde meer ruimte die je kunt benutten. Aan de voorkant van een woning ben je vaak beperkt in het aantal meters dat je uit mag bouwen. Het is wel belangrijk om te onthouden dat je er een stuk grond voor opgeeft, waardoor je tuin een stuk kleiner wordt. Dit is een afweging die je zelf moet maken.

Benieuwd naar de kosten van een uitbouw?

Vraag dan nu gratis en vrijblijvende offertes aan.

Offertes aanvragen

Woning uitbouwen

Dat de realisatie van een uitbouw een flinke investering is, is inmiddels duidelijk. De prijzen per m² liggen relatief hoog. Deze kosten verdien je in principe weer terug in de waarde van het huis. De extra vierkante meters aan leefruimte is voor veel potentiële kopers namelijk erg aantrekkelijk, zeker als jij er ook slim gebruik van maakt. Je kunt een woning aan de voor of achterzijde vergroten, maar het is natuurlijk ook een optie om de garage te vergroten of om het huis aan de zijkant uit te bouwen!

Wil jij ook graag het oppervlak van je woning vergroten en ben je nieuwsgierig naar de kosten? Vraag dan gratis offertes aan voor meer duidelijkheid over de prijzen.

Tips bij een uitbouw

Omdat jij je huis niet ieder jaar laat uitbouwen, is het niet iets waar je regelmatig mee bezig bent. Daarom hebben wij een aantal tips voor je opgesteld, waar je om moet denken en op letten bij de uitbouw.

  • 1. Begin op tijd met plannen en vraag de juiste vergunning aan. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je in de koude wintermaanden midden in de verbouwing zit. Dit levert vaak vertragingen op en zorgt voor meer overlast. Het is verstandig om in het voorjaar starten dus vraag voor die tijd een vergunning aan.
  • 2. Kies een betrouwbare aannemer. Dit is je aanspreekpunt tijdens de verbouwing dus het is belangrijk om samen te werken met iemand die je vertrouwd en met wie je een klik hebt. Controleer bijvoorbeeld of de aannemer is aangesloten bij Bouwgarant en welke referenties hij heeft.
  • 3. Vergelijk de prijzen van verschillende aannemers. Kijk eventueel of je kunt besparen op de kosten door zelf materialen aan te schaffen, maar bespaar niet op kwaliteit. De aannemer verdient namelijk ook vaak op de inkoop van materialen, vaak ben je goedkoper uit en heb je de materialen sneller op locatie als je deze zelf via een derde bestelt.

uitbouwen prijzen

Schakel een aannemer in door gratis offertes te vergelijken!

Benieuwd naar de prijzen van verschillende aannemers uit jouw regio? Maak dan gebruik van de bedrijvengids op deze website om de prijzen van verschillende vakmannen met elkaar te vergelijken. Op die manier weet je zeker dat jij je woonhuis laat uitbouwen tegen de laagste kosten! Sterker nog: ervaring leert dat mensen op deze manier tot wel 40% op de kosten besparen!

Wil je graag een uitbouw aan een woonhuis laten bouwen? Of wil je meer informatie over de prijzen en mogelijkheden van een prefab constructie? Vraag dan snel gratis offertes aan via het offerteformulier. Zit er geen geschikt aanbod tussen of besluit je toch af te zien van de uitbouw? Het aanvragen en vergelijken van offertes is helemaal gratis en vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken