Vind de beste aannemer voor jouw project!

Gratis & vrijblijvend

Kosten aannemer

De kosten van een aannemer zijn erg verschillend. Wil jij binnenkort ook gaan bouwen en ben je op zoek naar een aannemer? Dan is het altijd verstandig om te kijken welke aannemer de laagste kosten per uur vraagt. Een aannemer komt van pas bij het bouwen van een aanbouw, het plaatsen van een dakkapel of het verbouwen van de badkamer of keuken.

Meer weten over de kosten van een aannemer bij het bouwen van een badkamer of dakkapel?

Op deze pagina lees je meer over de algemene kosten van een aannemer. Je leest meer over de aannemer kosten per uur of per m². Ook lees je welke factoren de totaalprijs beïnvloeden en hoe je gemakkelijk op de kostprijs van een aannemer bespaart.

Wil jij dit ook? Start nu je gratis offerteaanvraag!

Kosten aannemer per uur

Hoeveel een aannemer kost, varieert flink. Dat komt vooral omdat elke aannemer zijn eigen prijs per uur hanteert. De kosten van een goedkope aannemer starten rond de €25,- tot €30,- per uur. De prijs van een gemiddelde aannemer start rond de €30,- tot €40,- per uur. Vind je een aannemer met kosten per uur van gemiddeld €40,- tot €50,-, dan gaat het doorgaans om een duurdere aannemer.

Omdat de kostprijs van elke aannemer anders is, is het dus erg verstandig om de prijzen van meerdere specialisten met elkaar te vergelijken! Op die manier weet je zeker dat je de laagste kosten betaalt voor je verbouwing.

Prijs aannemer per uur

Uurloon Kosten per uur*
Laag €25,- tot €30,-
Midden €30,- tot €40,-
Hoog €40,- tot €50,-

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven. Elk aannemersbedrijf hanteert zijn eigen uurtarief. Vergelijk daarom gratis offertes.

kosten aannemer per uur

Uurloon aannemer 2024

Hoe komt het dat de aannemer kosten zo enorm verschillen? De eerste factor met een grote invloed op de kostprijs van een aannemer, is de ervaring van de vakman. Hoe meer ervaren, des te hoger de prijs. Betekent dit dat je altijd maar het beste een aannemer met een hogere kostprijs kan inhuren? Nee: een beginnend vakman kan natuurlijk net zulke goede kwaliteit bieden als iemand die al tien jaar bezig is.

De prijs per uur van een aannemer wordt onder andere beïnvloed door:

 • de ervaring van de vakman;
 • de locatie;
 • de werkzaamheden die je laat uitvoeren.

Prijs aannemer per m²

In sommige gevallen vraagt de aannemer een vaste prijs per m². De gemiddelde prijs per m² van een aannemer, ligt tussen de €50,- tot €200,-.

Is het verstandiger om een vaste prijs per m² af te spreken met de aannemer of juist een prijs per uur s?

Dit is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Het voordeel van het afspreken van een vaste prijs per m², is dat je vooraf precies berekent hoeveel de werkzaamheden gaan kosten. Een uurprijs is daarentegen vaak voordeliger bij kleinere klussen. Bij grote projecten spreekt men ook wel een totaalprijs af. Zo is er vooraf direct duidelijkheid en sta je achteraf niet meer voor vervelende verrassingen.

kosten aannemer

Kosten renovatie huis

Wil jij je huis gaan renoveren? Dan ben je vast benieuwd naar wat dit gaat kosten! De aannemer kosten voor een verbouwing van een huis variëren. Bij een klein huis liggen de kosten per m³ rond de €350,- tot €550,-. Hierbij gaat het vaak om een appartement of een kleine tussenwoning.

Bij het verbouwen van een gemiddelde woning, zoals een 2-onder-1-kap, liggen de kosten voor een aannemer rond de €300,- tot €450,- per m³. In het geval van een groter huis, zoals een vrijstaande woning, liggen de kosten rond de €250,- tot €350,- per m³.

Hoe groter het huis: des te lager de kosten per m³.

Prijsvoorbeelden renoveren woningen

Complete renovatie Kosten per m³*
Klein huis €350,- tot €550,-
Gemiddeld huis €300,- tot €450,-
Groot huis €250,- tot €350,-

*Let op: dit zijn prijsvoorbeelden. Elk aannemersbedrijf hanteert zijn eigen prijzen. Vergelijk daarom gratis offertes.

algemene kosten aannemer

Kosten huis verbouwen

De kostprijs van de aannemer is volledig afhankelijk van de werkzaamheden die je laat uitvoeren. Stel dat je een aan- of uitbouw wilt realiseren: dit kost gemiddeld €17.500,-. Hierbij gaat het om een afmeting van 3 bij 3 meter. Een dakkapel bouwen is voordeliger: dit kost gemiddeld €4.000,-.

Wil je zonnepanelen op het dak, houd dan rekening met gemiddeld €2.500,- tot €3.000,- voor zes panelen. Voor een nieuwe badkamer liggen de kosten voor een aannemer tussen de €2.500,- tot €6.000,- afhankelijk van je keuzes voor het materiaal, en voor een keukenrenovatie lopen de kosten op van €10.000,- tot €17.000,-.

Onthoud dat dit gemiddelde prijzen zijn: de kostprijs verschilt natuurlijk per aannemer.

Kostprijs aannemer per klus

Werkzaamheden Algemene kosten aannemer* Bijzonderheden
Aanbouw of uitbouw €17.500,- 3 bij 3 meter
Dakkapel €4.000,- Kunststof
Zonnepanelen €2.500,- tot €3.000,- Plaatsen 6 panelen
Badkamer €2.500,- tot €6.000,- Volledige verbouwing
Keuken €10.000,- tot €17.000,- Volledige verbouwing
Zolder €2.500,- tot €3.500,- Aftimmeren + isolatie
Dakrenovatie €50,- tot €120,- per m² Afhankelijk van werkzaamheden
Nieuwe dakconstructie €1.700,- per m³ Nieuw dak

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag gratis offertes aan.

Besparen op de kosten van een aannemer? Vergelijk offertes!

Vraag nu gratis offertes aan en kies het aannemersbedrijf met het beste aanbod!

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

De prijs van de renovatie is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst speelt natuurlijk de keuze voor het soort verbouwing een grote rol. Wil je graag een dakkapel, dan ben je goedkoper uit dan wanneer je het huis volledig laat uitbouwen! Daar komt de keuze voor materialen nog bij. Kies voor een budget afwerking om geld te besparen, of kies juist luxe materialen voor een duurdere afwerking.

Heb je hulp nodig van extra vakmannen? De inzet van timmermannen, stukadoors of tegelzetters is een stuk duurder dan wanneer je dit zelf uitvoert. Maar daar staat tegenover dat een vakman kwaliteit levert, waardoor je woning extra in waarde stijgt!

De kostprijs van een aannemer wordt onder andere beïnvloed door:

 • de omvang van je huis en de werkzaamheden;
 • de keuze voor de materialen;
 • de keuze voor extra hulp van timmermannen, stukadoors of tegelzetters.

Staartkosten aannemer: wat zijn dat?

Staartkosten worden ook wel indirecte kosten genoemd. Deze worden berekend op het moment dat de vakman de directe kosten in kaart heeft gebracht. De staartkosten zijn bijkomende kosten. Hierbij kun je denken aan kosten voor materialen, de kosten die gemaakt worden voor het runnen van een bouwbedrijf, of voor het opruimen van het huis.

Al deze zogenoemde staartkosten zijn noodzakelijk om te kunnen bouwen. Deze staartkosten worden ook opgenomen in de offerte: vergeet dus niet dat je deze kosten ook nog moet betalen! Hierdoor vallen de werkzaamheden misschien duurder uit dan dat je vooraf verwacht had.

kostprijs aannemer

Kosten aannemer: waar moet ik op letten?

Als je een aannemersbedrijf inschakelt, zorg dan dat alle afspraken zwart op wit staan. Zo kun je zelf ook altijd teruglezen wat de gemaakte afspraken zijn. Controleer ook of de aannemer de kosten niet opeens verhoogt: dit mag niet! Meer hierover lees je op overheid.nl.

Aannemersbedrijf inschakelen? Let dan hierop:

 • Zorg dat alle afspraken zwart op wit staan, zodat je ze zelf ook terug kunt lezen.
 • Spreek een duidelijke prijs af: per uur of per m² en wijk hier niet vanaf. De aannemer mag deze kosten niet zomaar verhogen!
 • Wordt in de offerte duidelijk vermeld welke materialen het aannemersbedrijf wil gebruiken?
 • Wat is de tijdsplanning? Is deze realistisch?

Welk btw-tarief geldt er voor verbouwingen?

Veel werkzaamheden aan woningen vallen onder het verlaagde btw-tarief van 9%. Dat houdt in dat je voor veel klussen korting op het btw-tarief krijgt! Een belangrijke voorwaarde hiervoor is wel dat je woning minimaal twee jaar oud is. Bij werkzaamheden aan een nieuwbouwwoning betaal je dus wel gewoon 21% btw. Ook is deze regeling alleen geldig voor woonhuizen. Bedrijven betalen wel gewoon 21% voor de werkzaamheden.

Het verlaagde btw-tarief is onder andere geldig voor werkzaamheden als isoleren, stukadoren en behangen. Dit btw-tarief is ook geldig als jouw aannemer de werkzaamheden uitbesteedt aan onderaannemers. Wil je hier meer over lezen? Lees dan verder op belastingdienst.nl.

Handige bespaartips!

Betaal niet te veel en bespaar op de kostprijs van een aannemer! Je houdt de kostprijs van een aannemer zo laag mogelijk door een aannemer te kiezen die goedkopere materialen gebruikt. Ben je handig? Dan kun je ervoor kiezen om verschillende werkzaamheden zelf uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan de afwerking van je dakkapel of aanbouw. Daarnaast is het vergelijken van offertes altijd verstandig!

Hieronder staan drie belangrijke tips om te besparen op de kostprijs van de aannemer:

 • Kies voor goedkopere materialen zodat de totaalprijs niet te hoog oploopt.
 • Voer eventueel werkzaamheden zelf uit om te besparen op de arbeidskosten.
 • Vergelijk offertes van verschillende aannemers!

kosten aannemer besparen

Goedkope en vakkundige aannemer nodig? Gratis offertes!

Wil je een huis gaan bouwen en ben je benieuwd naar de prijs? Of overweeg je de huidige woning flink aan te pakken? Een nieuwe dakkapel, een grote uitbouw of garage: de werkzaamheden kunnen flink wat geld kosten. Extra fijn dus, als je verzekerd bent van de aannemer met de laagste kostprijs!

Aannemer gezocht?

Vergelijk dan gratis offertes van verschillende aannemersbedrijven bij jou in de buurt. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar op die manier tot wel 40% op de totaalprijs! Dat wil jij toch ook? Het vergelijken van offertes is gratis en zonder verplichting: je zit dus nergens aan vast.

Start dus direct je offerteaanvraag!